środa, 19 czerwca 2013


Krewetki należą do moich ulubionych pozycji kulinarnych. I najlepsze są chyba takie usmażone na maśle z odrobiną czosnku ahhh pychota! Nie mniej jednak równie dobrze smakują w tej sałatce.

Składniki:
krewetki
mieszanka sałat
czerwona cebula
kilka pomidorków koktailowych
ogórek zielony
oliwki czarne
oliwa aromatyzowana czosnkiem i chili
oliwa truflowa
masło
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
bazylia tymianek pietruszka
sól morska pieprz

Przygotowanie:
Na patelnii rozpuszczamy pół łyżeczki masła wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy chwilę i dorzucamy i krewetki. Smażymy przeż chwilę z obydwu stron.
Sałatę wrzucamy na talerze, ogórka myjemy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, Dorzucamy do sałaty.  Pomidorki koktailowe kroimy na ćwiartki a czerwoną cebulę w cieniutkie plasterki. Dorzucamy do reszty składników.
Zdejmujemy krewetki z patelni i odkładamy na bok.
Patelnię zdejmujemy z ognia i wlewamy na niąodrobinę wody, łyżeczkę oliwy aromatyzowanej czosnkiem i chili i łyżeczkę oliwy truflowej. Zlewamy tak przygotowany sos do małej miseczki dodajemy odrobinę soli morskiej i pieprzu i kilka kropel soku z cytryny.
Bazylię tymianek i pietruszkę siekamy i dodajemy do sosu.

Krewetki dodajemy do sałatki całość polewamy sosem i dekorujemy oliwkami. Smacznego:)

Brak komentarzy

Tagged: , , , , ,

0 komentarze :

Prześlij komentarz