sobota, 6 grudnia 2014


Składniki:

Masa czekoladowa:
2 czekolady gorzkie
100g masła
2 jajka
150g mąki
100g cukru pudru

Masa serowa:
500g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta

5 jajek
1 budyń śmietankowy
200 g cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie ostudzić.
Do misy miksera włożyć masło pokrojone w kostkę oraz 100 g cukru i zmiksować wszystko na gładką puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać 2 jajka, wbijając po jednym, za każdym razem upewniając się że składniki dokładnie się ze sobą połączyły. W kolejnym kroku dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie wszystko zmieszać.
Tortownicę wysmarować masłem i przełożyć do niej masę czekoladową.


Masa serowa:
Do misy miksera włożyć twaróg, serek mascarpone, ricottę oraz cukier i budyń . Wszystkie składniki miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po jednym jajku, za każdym razem upewniając się że składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
Powstałą masę przelać do tortownicy (masa będzie dość płynna)

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.

Wstawić do piekarnika na 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę na 120 stopni i piec przez 1,5 godziny.

Po wystudzeniu schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

*spód czekoladowy przypomina trochę brownie, jest jednak mniej słodki, powinien być lekko wilgotny:)



3 komentarze

Tagged: , , ,

3 komentarze :