sobota, 8 czerwca 2013



Składniki:   
    1 jajko
    1 kostka masła (170g)
    1 szklanka cukru
    sok z 1 cytryny
    600 g kefiru
    500 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    jagody ok. 0,5 litra (mogą być mrożone)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru pudru

Jagody wysypujemy do miski i mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru pudru.
W rondelku rozpuszczamy masło, następnie studzimy. Do większego naczynia wlewamy wystudzone masło  sok z cytryny wsypujemy cukier wbijamy jajko, mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Nie za długo, tylko do połączenia składników.

Do wymieszanych składników dolewamy kefir i mieszamy przez chwilę.Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach (można również wymieszać łyżką). Nie należy miksować zbyt długo żeby nie napowietrzyć ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Blachę 22x33cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzch wysypujemy jagody połączone z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około godziny w 160 stopniach z termoobiegiem i około 20 min w tej samej temperaturze z grzaniem góra dół. W zależności od posiadanego piekarnika i użytej ilości owoców czas pieczenia można wydłużyć lub skrócić. Pod koniec pieczenia należy sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest już upieczone.

Po upieczeniu studzimy ciasto w otwartym piekarniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.








2 komentarze

Tagged: , , , , ,

2 komentarze :