wtorek, 21 stycznia 2014

 Już pojawił się sernik,to może jeszcze przepis na samo brownie. Robię je prawie tak samo jak to z sernika. Dodaję tylko nieco miej cukru i piekę trochę krócej ze względu na brak sera i ogólną mniejszą objętość ciasta.

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady (ja używam 70%)
200 g masła
200 g cukru pudru
3 jajka
100 g mąki

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie ostudzić.
Do misy miksera włożyć masło pokrojone w kostkę oraz 200 g cukru i zmiksować wszystko na gładką puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać 3 jajka, wbijając po jednym, za każdym razem upewniając się że składniki dokładnie się ze sobą połączą.
W kolejnym kroku dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie wszystko zmieszać.

Masę czekoladową wlać do tortownicy o średnicy 21cm lub do odpowiedniej formy. Piec ok 25 min w temperaturze 170 stopni. Następnie wystudzić ciasto w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

4 komentarze

Tagged: , ,

4 komentarze :

  1. oj, ta potęga czekolady! strasznie je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny blog!!! Zdjęcia takie duże i piękne....a samo brownie kusząco czekoladowe...:D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń