sobota, 15 czerwca 2013



Początkowo nie byłam do końca przekonana do łączenia groszku z makaronem.  Zielony groszek pasował mi bardziej do sałatki, ewentualnie dość dobrze komponował mi się pływając w zupie. Jednak dałam się przekonać i muszę przyznać że nie żałuję. To świetne danie z makaronem, aromatyczne i kolorowe.

2 duże porcje lub 3 średniej wielkości
200 g zielonych szparagów (około pół pęczka)
1 łyżeczka masła
0,5 szklanki zielonego groszku
20 g suszonych grzybów
1 por
150 ml śmietany kremówki
250g makaronu pappardelle (makaron wyglądający jak tagliatelle tylko 2 razy grubszy)
parmezan
Sól, pieprz, czerwona papryka, natka pietruszki, świeża bazylia

Zaczynamy od namoczenia grzybów. Najlepiej zrobić to na około godzinę przed właściwym przygotowaniem potrawy. Wyjmujemy również groszek z zamrażarki i odstawiamy żeby się rozmroził.
W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Szparagi obieramy, usuwając zdrewniałe końcówki następnie kroimy je na kawałki ok 2, 3 centymetrowe. Gdy woda będzie już wrząca wrzucamy je na ok 2 minuty. Następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą dzięki czemu zachowają swój  zielony kolor.
Wstawiamy lekko osoloną wodę na makaron. Gdy woda zacznie być wrząca wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Podczas gotowania makaronu dokończymy przygotowanie sosu.
Obieramy pora i kroimy go w cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło. Odsączamy grzyby i wrzucamy je na patelnie. Dodajemy groszek por i szparagi następnie smażymy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając . 
Wlewamy śmietanę i mieszamy, dodajemy natkę pietruszki, czerwoną paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Odcedzamy makaron i mieszamy go razem z sosem. W zależności od tego jak dużą mamy patelnię możemy to zrobić na niej lub w garnku w którym gotowaliśmy makaron. Moja patelnia jest na tyle duża że spokojnie mogę przerzucić do niej makaron i wymieszać.
Nakładamy makaron na talerze posypujemy parmezanem dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego:-)












Brak komentarzy

Tagged: , , , , , ,

0 komentarze :

Prześlij komentarz