Od jakiegoś czasu eksperymentowałam z sernikami. Oto wynik tych eksperymentów. Puszysty mokry bardzo prosty w przygotowaniu sernik składający się z samego sera. Żadnych spodów, dodatków, jedynie z czekoladową polewa, o tak żeby lepiej wyglądał na zdjęciach:)
Składniki:
500g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
400g gęstej śmietany 18%
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub budyniu śmietankowego)
200 g cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Do misy miksera włożyć twaróg, serek mascarpone, ricottę oraz cukier i mąkę. Wszystkie składniki miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po jednym jajku, za każdym razem upewniając się że składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Na koniec wlać śmietanę i miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Brzegi tortownicy (o średnicy 21 cm) wysmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika na 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę na 120 stopni i piec przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)
27 komentarze
wygląda bardzo apetycznie i elegancko:)
OdpowiedzUsuńJaki precyzyjnie przygotowany :)
OdpowiedzUsuńSuper
wygląda fantastycznie, polany polewą bardzo dekoracyjnie :) zjadłabym kawałek teraz ...
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, profesjonalnie i baaardzo apetycznie. Zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZachwyca!
OdpowiedzUsuńProsty, ale pysznie wyglądający sernik :) Zachęcam do udziału w mojej akcji sernikowej na Durszlaku :)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńDzięki:) Bardzo miło czyta się Wasze komentarze:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszedł znakomity! Masa była trochę rzadka ale wyrósł pięknie. Moj ulubiony sernik! Najlepiej smakuje na drugi dzień jak poleży w lodówce.
OdpowiedzUsuńFaktycznie masa jest dość rzadka ale dzięki temu sernik nie wychodzi suchy. Cieszę się że smakował:D
OdpowiedzUsuńUpieczony i powiadam Wam wyśmienity ;D, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńWitam, chciałam zapytać czy piekła Pani ten sernik z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Witam, piekłam bez termoobiegu. Grzanie góra dół.
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę można zamienić jogurtem greckim ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Raczej zostałabym przy śmietanie:)
UsuńWłaśnie zrobiłam z jogurtem greckim zamiast śmietany i wyszedł znakomity :) ze śmietanka tez był super :)
UsuńWitam. Szukałam przepisu na taki sernik i tak tu trafiłam. Sernik upiekę. Urzekła mnie Ta strona, jest estetyczna, prosta, zawiera ładne zdjęcia- brawo za gust
OdpowiedzUsuńdzień doby,
OdpowiedzUsuńśmietan zwykła czy kwaszona???
pozdrawiam
Śmietanka zwykła,
Usuńpozdrawiam
I nie trzeba dodawać masła?
OdpowiedzUsuńNie trzeba
UsuńCzy ser można mielony w wiaderku? Czy trzeba mielić samemu? :)
OdpowiedzUsuńNie trzeba mielić samemu, ale ten z wiaderka niestety się nie nadaje.
Usuńdlaczego ser z wiaderka się nie nadaje?
UsuńZałączam się do pytania dlaczego się nie nadaje ser z wiaderka
OdpowiedzUsuńJak ślicznie podany :)
OdpowiedzUsuń