Składniki:
6 białek z dużych jajek
500 g cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
250g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka likieru amaretto
*śmietan-fix (opcjonalnie)
200 g masła
Przygotowanie:
* Spody najlepiej upiec dzień wcześniej
Do misy wlać białka i ubić na sztywną pianę. Z całości cukru odsypać 100 g. (będzie potrzebne do kremu). Pozostałe 400g dodawać do białek. Cukier najlepiej dodawać stopniowo, po łyżce, po każdej porcji dokładnie mieszając.Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać 1 łyżkę kakao mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać pozostałą część kakaa i delikatnie wymieszać łyżką tak aby kakao niezbyt dokładnie połączyło się z pianą z białek. Dzięki temu na spodach powstaną ładne wzorki.
Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok. 20 cm. Wyłożyć na nie pianę z białek. Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni. Do piekarnika wstawić bezy i piec przez ok 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę i suszyć przez ok. 3 godziny.
Do misy miksera wrzucić mascarpone oraz 100g cukru pudru i zmiksować. Następnie dolać śmietankę i miksować do uzyskania puszystego kremu. Pod koniec dodać łyżeczkę amaretto i jeśli używamy śmietan-fix. Krem wstawić na chwilę do lodówki.
* Należy uważać aby nie przebić kremu. Dlatego lepiej miksować go dłużej na niższych lub średnich obrotach.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić ale nie całkowicie, musi pozostać płynna.
Pierwszy blat ułożyć na paterze następnie wyłożyć na niego 3/4 kremu. połowę czekolady wylać na krem, rysując cieniutkie paski. Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu. Oraz przyozdobić pozostałą czekoladą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
3 komentarze
Wygląda fenomenalnie! Jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik! Uświetni każdą uroczystość, świetny! :))
OdpowiedzUsuńOoomnomnomnom! Matko, jak ja bym to wciągnęła całe chyba! :D
OdpowiedzUsuń