Krem z pomidorów to chyba pozycja najczęściej goszcząca na moim stole, no może dorównać jej może jeszcze spaghetti bolognese ;-) Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a ze względu na dużą ilość pomidorów cieszy się u mnie dużą popularnością.
Składniki:
1 puszka pomidorów (pokrojonych w kostkę)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
2 skrzydełka z kurczaka
ok 2łyżki śmietany 18%, gęstej
świeża bazylia, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano
Skrzydełka kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (ok. 1 litr) i gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Następnie wrzucamy do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Kilka listków bazylii siekamy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy sól pieprz i szczyptę oregano do smaku.
Zdejmujemy z ognia wyjmujemy skrzydełka i blendujemy zupę żeby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Rozlewamy zupę do miseczek, na wierzch dodajemy odrobinę śmietany i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
2 komentarze
Słoiczek koncentratu tzn. ile dokładnie?
OdpowiedzUsuńUżywam takiego 200g.
OdpowiedzUsuń