niedziela, 14 lipca 2013









Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Są takie małe i niepozorne, a można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. Nawet jajecznica z kurkami zamienia się w zupełnie nowe danie. Tym razem nie będzie to jednak jajecznica a makaron:)

Składniki:
ok. 200g kurek
2 małe cebule (lub jedna duża)
400g śmietany
2 jajka
2 łyżeczki tartego parmezanu
1 łyżeczka masła
400g makaronu tagliatelle 
odrobina czosnku, sól, pieprz, świeża natka z pietruszki


Przygotowanie:
 Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Kurki płuczemy i kroimy mniejsze jeśli jest taka potrzeba. Dorzucamy do cebuli i dusimy ok 15-20 min.

W międzyczasie w misce mieszamy jajka, śmietanę oraz parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku.
 
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przy odcedzaniu odlewamy odrobinę wody z makaronu i dodajemy do śmietany. Wlewamy sos do garnka z makaronem, dodajemy kurki i energicznie mieszamy.

Rozkładamy na talerze posypujemy obficie posiekaną natką z pietruszki. 
Smacznego:)






3 komentarze

Tagged: , , , , ,

3 komentarze :

  1. musz wkoncu kupic kurki ! tak okropnie mnie ciagnie do tego smaku !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam !!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń