Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów. Są takie małe i niepozorne, a można z nich wyczarować naprawdę pyszne dania. Nawet jajecznica z kurkami zamienia się w zupełnie nowe danie. Tym razem nie będzie to jednak jajecznica a makaron:)
Składniki:
ok. 200g kurek
2 małe cebule (lub jedna duża)
400g śmietany
2 jajka
2 łyżeczki tartego parmezanu
1 łyżeczka masła
400g makaronu tagliatelle
odrobina czosnku, sól, pieprz, świeża natka z pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Kurki płuczemy i kroimy mniejsze jeśli jest taka potrzeba. Dorzucamy do cebuli i dusimy ok 15-20 min.
W międzyczasie w misce mieszamy jajka, śmietanę oraz parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przy odcedzaniu odlewamy odrobinę wody z makaronu i dodajemy do śmietany. Wlewamy sos do garnka z makaronem, dodajemy kurki i energicznie mieszamy.
Rozkładamy na talerze posypujemy obficie posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego:)
3 komentarze
musz wkoncu kupic kurki ! tak okropnie mnie ciagnie do tego smaku !
OdpowiedzUsuńJak nic trzeba udać się po zakupy:)
UsuńUwielbiam !!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com